Čitateljski klub Knjigoljupci

Ove pedagoške godine čitateljski klub Knjigoljupci, nastao u suradnji Dječjeg vrtića Palčica (Montessori-Mješovita 1) i Dubrovačkih knjižnica, priključio se međunarodnom projektu “Naša mala knjižnica”.
Projekt je prije desetak godina pokrenulo umjetničko udruženje Sodobnost iz Ljubljane na nacionalnoj razini, a 2014. godine dobio je međunarodni karakter s financijskom potporom EU-a.
Ove su godine u projekt uključeni autori i ilustratori iz Finske, Estonije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Litve, Belgije, Južne Koreje i Hrvatske.
Na području Hrvatske provodi ga izdavačka kuća Ibis grafika u suradnji sa školama, školskim i narodnim knjižnicama, vrtićima te ostalim ustanovama što rade s djecom. Cilj je projekta uz pomoć pomno odabranih i uzrastu prilagođenih slikovnica poticati čitanje i kreativno izražavanje djece.
Na sastanku 28. studenoga u lapadskom ogranku Dubrovačkih knjižnica Knjigoljupci su čitali “Plavu patku” južnokorejske spisateljice Lilie Lee, prvu od šest slikovnica predviđenih projektom. Ova topla priča o obitelji, ljubavi, sigurnosti i ponekad teškoj stvarnosti Knjigoljupcima se jako svidjela. A jednako su im se svidjeli i zadatci u njihovim kreativnim knjižnicama kojima je slikovnica popraćena.