Djeca i streptokokne bolesti

Djeca i streptokokne bolesti

Opće poznato je pravilo da djeca koja pohađaju vrtić češće obolijevaju od određenih zaraznih bolesti.

Streptokokne bolesti su akutne zarazne bolesti uzrokovane bakterijom Streptoccocus pyogenes ili Beta hemolitičkim streptokokom grupe A (BHS-A). Kao neposredna posljedica infekcije BHS su: streptokokna upala nosa i ždrijela, streptokokna angina, šarlah, upala bronha i pluća, crveni vjetar (erizipel), gnojne infekcije kože (impetigo). U vrtiću su najčešće:

Streptokokna upala nosa i ždrijela je blaža streptokokna bolest sa simptomima: lagano povišena tjelesna temperatura, grlobolja i crvenilo ždrijela.

Streptokokna angina je upala ždrijela i krajnika, inkubacija je 3-5 dana, a bolest počinje naglo s visokom tjelesnom temperaturom, grloboljom, općom slabosti i gubitkom apetita. Limfni čvorovi na vratu su bolni i povećani.

Šarlah je streptokokna bolest kod koje je inkubacije 1-3 dana. Počinje naglo s visokom tjelesnom temperaturom, grloboljom, a nakon 1-2 dana se javlja sitni, crveni točkasti osip na zacrvenjenoj, suhoj i hrapavoj koži koji je najizraženiji ispod pazuha, donjim dijelovima trbuha i unutarnjoj strani bedara. Karakteristično za ovaj osip je  da nije izražen po licu, dlanovima i tabanima, ali su obrazi zažareni, a oko usta je uočljivo bljedilo. Jezik je u početku obložen, a nakon nekoliko dana postaje malinast. Nakon 6-7 dana osip blijedi, javlja se ljuštenje kože na vratu, tabanima i dlanovima. Limfni čvorovi su povećani i bolni.

Streptokokne bolesti se najčešće javljaju tijekom jeseni i zime, a način prijenosa bolesti je kapljičnim putem (kašljanje, kihanje, govor). Bakterije mogu kratko preživjeti na predmetima te se posrednim kontaktom zaraženim rukama mogu prenijeti dalje.

Najveći izvor zaraze je upravo bolesnik u akutnoj fazi bolesti, pa je potrebno primijeniti određene mjere prevencije u tom periodu kako bi se spriječilo širenje bolesti:

 • Odvojiti pribor za jelo i piće
 • Izbjegavati dijeljenje hrane i pića, navika kojoj su osobito sklona djeca
 • Obavezno iskuhati ili promijeniti dude i bočice
 • Obavezno prati ruke nakon upotrebe maramica nakon brisanja nosa, kihanja, kašljanja
 • Igračke temeljito oprati i dezinficirati
 • Obavezno peti dan od uzimanja antibiotske terapije promijeniti djetetu četkicu za zube, jer eventualno zaostala bakterija na četkici može ponovo izazvati infekciju
 • Redovito provjetravati prostorije

Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovi pregleda djeteta gdje liječnik može zaključiti da se radi o streptokoknoj bolesti. Klinička dijagnoza se može potvrditi mikrobiološki dokazom streptokoka iz obriska ždrijela. Dijagnozu postavlja samo liječnik na temelji kliničkog pregleda, epidmioloških i laboratorijskih podataka te sukladno tome propisuje terapiju i liječenje.

Liječenje streptokoknih bolesti provodi se antibioticima, a lijek izbora je Penicillin. Liječenje je potrebno provesti tijekom 10 dana. Nužno je i provođenje mjera snižavanja tjelesne temperature, adekvatan unos tekućine te mirovanje i oporavak.

Asimptomatske kliconoše BHS-A u pravilu ne treba ni tražiti niti liječiti jer kliconoše streptokoka ne prenose BHS-A na svoje kontakte kao što to čine bolesnici u akutnoj fazi bolesti.

Neke osobe nakon završene odgovarajuće  antistreptokokne terapije ostaju kliconoše streptokoka. S obzirom da se kliconoštvo ne liječi antibioticima, nepotrebno je uzimati kontrolne briseve  nakon završene terapije.  Briseve ne treba uzimati niti zdravim kontaktima bolesnika. Kliconoštvo među članovima obitelji i kolektivu je moguće ali ga ne treba tražiti niti liječiti. Uzimaju se brisevi samo kontaktima koji imaju simptome bolesti (crveno ždrijelo, povećani i crveni krajnici, gnojni iscjedak, otečeni i bolni limfni čvorovi na vratu).

 

Postupak s djetetom koji oboli od streptokoknih bolesti:

 • Dijete sa simptomima gore navedenih bolesti ne može boraviti u vrtiću
 • Obavezno dijete odvesti pedijatru
 • Pridržavati se uputa pedijatra
 • Obavijestite odgojiteljice u skupini ili zdravstvenu voditeljicu da je dijete bolesno
 • Nakon što dijete ozdravi, pri povratku u vrtić/jaslice obavezno dostaviti potvrdu (ispričnicu) od pedijatra da je dijete ozdravilo i može pohađati vrtić/jaslice

 

 

 

 

Zdravstvena voditeljica Ana Bokarica

 

 

 

 

 

Literatura:

Hrvatske nacionalne smjernice za grlobolju – ISKRA
Djeca i streptokokne bolesti – Zdravo budi
Streptokokna angina kod djece – PLIVA zdravlje
ZZJZ DNŽ