Kako pripremiti dijete na povratak u vrtić nakon izolacije

Poštovani roditelji,

Vrijeme iza nas pružilo vam je priliku više biti s vašom djecom i kao takvo je lijepo i dragocjeno. S druge strane sigurno je zahtjevalo od vas više energije i domišljatosti u osmišljavanju zajedničkih ili samostalnih aktivnosti. Neka djeca brzo su se prilagodila, drugoj je bilo teže približiti situaciju u kojoj ne idu u vrtić, ne viđaju svoje prijatelje i većinom su kod kuće. Povratak u vrtić koji čeka neku djecu ponovna je promjena koja od njih traži prilagodbu. Također, novonastale okolnosti nešto su drugačije od onih na koje su djeca navikla u vrtiću. Slijedi nekoliko preporuka kao djecu pripremiti na povratak u vrtić.

 

  • Ovisno o dječjem razvojnom stupnju, pričajte s njima o vrtiću i ispitajte njihovu sliku koju imaju. Možete se usmjeriti na to koga očekuju u svojim grupama, tko im je nedostajao ovo vrijeme i koga se posebno vesele vidjeti. Isto tako, čega se plaše i što im nije drago oko povratka.

 

  • Imajte na umu kako svako dijete ima vlastitu sliku koja uključuje dobro poznato okruženje i poznata lica. Važno ih je upoznati s novim promjenama. Povežite njihova znanja o koronavirusu i načinima kako se sada pazite i čuvate s onim što ga čeka u vrtiću. Odnosno, kako ćete se sada pozdravljati na ulazu u vrtić gdje ih odgojiteljice čekaju. Ali i redovito prati ruke i održavati već usvojene higijenske navike.

 

  • Najavite im kako vjerojatno neće biti nekih njegovih prijatelja u vrtiću, ali da će sigurno upoznati nove. Kao što je ranije spomenuto, nekoj djeci remećenje usvojene rutine ići će teže, što ne ovisi isključivo o dobi djeteta. Najbolje poznajete svoje dijete i poduzmite sve korake za koje već znate da bi mu mogli olakšati prilagodbu. Isto tako, ako imate potrebu naglasiti neke specifičnosti koje želite da odgojiteljice znaju, budite slobodni to učiniti. Također, iako ne znači da će djecu čuvati njihove odgojiteljice, možete biti mirni za sigurnost vaše djece.

 

Za kraj, preporučamo pročitati Preporuke za rad s djecom rane i predškolske dobi Ministarstva za obrazovanje. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, mijenjat će se i uvjeti rada i povratak što normalnijoj situaciji od prije. Ne zaboravite kako jedino zajedničkim snagama i suradnjom možemo učiniti što bezbolnije ponovno uključivanje djece u vrtić kao i očuvati zdravlje svih nas. Za sva pitanja i savjete, stručna služba stoji vam na raspolaganju.

 

Kate Tia Divizić, psihologinja