Vjerski kutak

05.05.2020.

MARIJA – SVIBNJA  KRALJICE

Uz otkrivanje spoznaje o važnosti majčina bića, s djecom možemo razgovarati i pobuditi ljubav prema Isusovoj majci Mariji, koja je ujedno i naša nebeska majka. To možemo posebno sada, kroz mjesec svibanj koji je ujedno posvećen je  Blaženoj Djevici Mariji. Nju radosno mole svi te postoji jako veliki broj molitava ali bi naglasak dala na molitvi krunice ili ružarij. Taj je naziv poseban jer predstavlja splet ruža koje darujemo a sama krunica je jedna od najljepših molitava Crkve.

 

Od ponuđenih aktivnosti predlažemo:

  • crtanje krunice ili cvijeta ruže;
  • izrada vijenaca za Marijin kip ( živo cvijeće , origami, papir…).

 

I za kraj jedna priča :

 

Jednog je dana neki čovjek pokucao na nebeska vrata i zatražio da ga prime.

„ Ovamo možeš ući samo ako se vratiš na zemlju i doneseš najdragocijeniju stvar koju dolje nađeš.“ Čovjek se tužno vratio na zemlju i počeo tražiti. Uspio je doći do dragog kamenja iz krune kralja Kira. S dragocijenim je blagom opet otišao pred rajska vrata. Anđeoska straža straža samo je vrtjela glavomponavljajući : „ Ovdje to ništa ne vrijedi.Naše su ceste popločene dragim kamenje. Zidovi su nam načinjeni od zlata. Ovo što si donio kod nas je posve obično. „

Čovjek se opet rastužio, vratio se na zemlju i iznova počeo tragati. Obilazio je muzeje  i u jednom pronašao mač kralja Aleksandra Velikog. Uzeo ga je i odnio na nebo. Anđeli su ga opet odlučno odbili. „ Sve zemaljske krasote ovdje ništa ne znače. Siđi na zemlju i donesi nam doista vrijedno! “

Čovjek se vratio na zemlju. Tražio je posvuda , dok u knjižnici nekog starog napuštenog samostana nije pronašao neobjavljen rukopis Salomonovih mudrih izreka. S tim se blagom pojavio na nebu.  „ To je zemaljska mudrost, a ona ovdje ništa ne znači „ , rekli su mu anđeli. Tužan i umoran , čovjerk se opet spusti na zemlju. Razmišljao je i razmišljao, hodao uokolo, štošta je pokušavao.

Jednog je dana , na kraju životnih snaga , sjeo na klupu u malom gradskom parku i razmišljao što bi još mogao učiniti.

U obližnjem pješčaniku igrala su se djeca. Plač jednog dječaka privukao je njegovu pozornost. Ruke su dječaku bile  pune mokrog pijeska.

„ Gospodine, ne znam načiniti tunel, hoćete li mi pomoći ?“

Čovjek obriše dječaku suze s lica i klekne u pijesak. Kopao je dok nije uspio prokopati oveći tunel.Dječak je kroza nj provlačio svoje sitne staklene kuglice. Toga je časa čovjek dobio poziv s neba. Anđelima na straži pokazao je prazne ruke, još vlažne od dječakovih suza i pijeska.

Mislio  je da će ga anđeli opet vratiti na zemlju, ali oni su mu, smješeći se širom otvorili nebeska vrata.   

 

Bruno  Ferrero

Radni listići:
Krunica za djecu

Učimo moliti krunicu

 

Pripremile : Dubravka Kalinić i Marijana  Obradović , odgojiteljice