U svijetu se 15. listopada obilježava Svjetski dan pranja ruku, kako bi se ukazalo na važnost  temeljitog pranja ruku sapunom i vodom.

Higijena ruku  je najbrža i najefikasnija prevencija zaraznih bolesti. Djeca koja borave u vrtiću su u povećanom riziku od obolijevanja.

Na tu temu održali smo niz edukativnih radionica u vrtićima  Palčica, Škatulica, Radost  jer znanje o redovitom i pravilnom pranju ruku treba usvojiti već u ranom djetinjstvu.

Radionice su organizirane u suradnji sa medicinskim sestrama Doma zdravlja – patronažne službe i iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Dijana Vukasović bacc. sestrinstva kojima se zahvaljujemo.

Također su nam se pridružili učenici i učenice Medicinske škole Dubrovnik s profesoricom Jelenom.

Cilj radionica je usvajanje znanja i vještina koje će prerasti u svakodnevno ponašanje i naviku.

Djeci je tijekom edukacije na zanimljiv i njima prilagođen način objašnjeno kada se ruke trebaju prati (prije jela, nakon korištenja wc-a, nakon igre u parku i s kućnim ljubimcima, nakon kihanja i kašljanja…), kako se prenose virusi i bakterije i zašto nam je to važno.

Svako dijete je imalo priliku prije pranja ruku pogledati svoje ruke pod svjetlom  uv lampe i uvjeriti se da ih treba oprati. Uz nadzor i  pomoć medicinskih sestara na pravilan način oprali su  ručice. Najveseliji dio edukacije bio je kada su mogli vidjeti da  im ruke nakon temeljitog pranja sapunom i vodom  više ne svijetle. To im je bila potvrda da su naučili  uspješno oprati ruke.

 

Zdravstvene voditeljice