Zemlja mašte

Mašta je mnogo važnija od znanja jer je znanje ograničeno.
Albert Einsten (1879-1955)

 

 

Putovanja iz mašte potiču dječju sposobnost zamišljanja i proširuju odnosno stvaraju povjerenje u vlastitu stvaralačku moć. Na taj se način budi dječja radoznalost i djeca razvijaju mnogo novih, maštovitih ideja.

Sva putovanja iz mašte koja će se ovdje naći omogućuju djeci jednostavan pristup beskrajnom carstvu mašte.

Ovim zagonetkama i pričama za opuštanje potiču se mašta i kreativnost, koje se potom mogu dalje razvijati. One djeci pokazuju nove načine suočavanja s problemima kao što su primjerice stresne situacije, strah i bojažljivost. Važno je da se u putovanjima iz mašte izravno obraća djeci i da ih se potiče da doista dožive tu priču.

Djeca često sanjaju, danju ili noću, prisjećaju se stvari koje su doživjeli i sanjare o budućnosti. Pomoću tih snova neizravno rješavaju probleme i uče svladavati konflikte.

Putovanja iz mašte ohrabruju djecu da se pouzdaju u svoju podsvijest i da podupiru vlastitu osobnost.

Budući da putovanja iz mašte u pravilu izvode i pričaju odrasli, djeci to daje osjećaj dragocjenog priznavanja.

Ovo pripovijedanje zagonetki i priča biti će malo živahnije uz prigodnu glazbu. Meditativna, lagana glazba djeluje na dušu poput melema.

Svakog tjedna dodat ću po jedno novo putovanje iz mašte. Nadam se da će vam ovakva pomoć u radu s djecom kod kuće uvelike olakšati. Svaka povratna informacija veselit će me, te Vam također stojim na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Prijedloge, pitanja, likovne uratke  i svoja iskustva možete podijeliti sa mnom na podjimouzemljumaste@gmail.com

 

Marijana Obradović, odgojiteljica

 

Literatura

Sabine Steyffert, 2006, Pođimo u zemlju mašte

Skip to toolbar